donderdag 10 december 2015

appelmoes / compote de pommes


Ik had nog anderhalve veilingkist met appels over van de Winterfair. En wat doe je daar dan mee? Appelmoes maken. Ik heb nog lang niet alles geschild hoor, maar de eerste 30 potjes zijn klaar. De 10 bovenste zonder toegevoegde ingrediënten en de rest allemaal met kaneel, een vanillestokje, citroen- en een restje sinaasappelsap en wat suiker. Ik heb eerst de potjes en de dekseltjes gesteriliseerd in de oven, 20 minuten op 125 graden, daarna gevuld en vervolgens op een ovenplaat in een laagje water gezet. Na 1 uur op 150-160 graden zijn de potjes gepasteuriseerd en moet je ze nog in de oven af laten koelen. Klaar! Binnenkort breng ik ze naar Klein Profijt. O ja, eerst nog etiketjes er op.

Il me restait encore deux cageots de pommes de la braderie d'hiver. Qu'est-ce qu'on en fait? De la compote de pommes. Je n'ai pas tout épluché d'un seul coup, mais je viens de finir les 30 premiers pots. Les 10 pots de dessus ne sont faits qu'avec de la pomme, rien d'autre et le reste est avec de la canelle, une gousse de vanille, un peu de jus de citron et d'orange et du sucre. D'abord j'ai stérilisé les pots et les couvercles dans le four, 20 minutes à 125 degrés, ensuite je les ai remplis puis je les ai mis dans un plat du four avec quelques centimètres d'eau. Après 1 heure à 150-160 degrés les pots sont pasteurisés et il suffit de les faire refroidir dans le four. Et voilà! Bientôt en vente au Centre Régional de la Nature (ou centre de la nature régionale). Ah oui, n'oublions pas les étiquettes. 

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